Kissanhiekka -kuinka valitsen sopivan?

Se, että kissanhiekkalaatikko ei haise ja kissasi tykkää käydä siellä tarpeillaan, riippuu (säännöllisen puhdistamisen ohella!) etenkin kissanhiekasta. Usein sopivan kissanhiekan löytämimen onkin varsinainen tutkimusmatka, jolla on otettava useita tekijöitä huomioon: hyvä kissanhiekka neutralisoi hajut, paakkuuntuu hyvin ja nopeasti ja on lisäksi ympäristöystävällinen sekä helppo hävittää. Mahdollinen pölyäminen, paino ja saatavuus ovat lisätekijöitä valintaa tehdessä. Unohtamatta tietenkään hintaa!

 

Kissanhiekkoja on nykyisellään markkinoilla suuri valikoima ja valmistajia / tuotemerkkejä riittää. Kokosimme tähän valinnan helpottamiseksi listan erilaatuisista kissanhiekoista ja niiden tärkeimmistä ominaisuuksista.

 

Kissanhiekkalaatuja voi luokitella eri tavoin. Yleisimmin erotellaan paakkuuntuvat, paakkuuntumattomat ja ekologiset kissanhiekat. Tosin ekologisissa kissanhiekoissa on myös paakkuuntuvia ja paakkuntumattomia. Usein erikseen mainittu silikaattinen kissanhiekka on sitä vastoin paakkuuntumatonta.

 

Paakkuuntuva kissanhiekka

 

Paakkuuntuva kissanhiekka on se perinteisin kissanhiekkalaji. Valmistusaineena käytetään yleisimmin bentoniittia eli luonnonsavea, johon voidaan sekoittaa mukaan mineraaleja, kuten kvartsia, sekä talkkia ja hajusteita. Jo nimi kertoo paakkuuntuvan kissanhiekan suurimman edun eli kostuessaan se muodostaa paakkuja jotka on helppo siivota laatikosta pois. Tämän vuoksi hiekka on myös erittäin riittoisaa (ja siten myös edullista): sitä tarvitsee vain lisätä laatikkoon päivittäisen puhdistamisen yhteydessä, koko hiekan vaihtamisen voi tehdä harvemmin. Perinteisen paakkuuntuvan kissanhiekan saatavuus on hyvä. Tosin se on melko painavaa, mutta jos harrastat nettikaupasta ostamista, niin silloinhan paino ei ole mikään ongelma.

 

Huonona puolena paakkuuntuvassa kissanhiekassa voidaan mainita ainakin joidenkin hiekkojen pölyämisen. Hienojakoisuutensa vuoksi se kulkeutuu myös helposti kissan tassuissa laatikosta pois. Tällöin kannattaa käyttää laatikon edessä mattoa johon tassut saa (suurimmaksi osaksi) puhdistettua.

 

Mineraalipohjainen kissanhiekkaa valmistuu yleensä kaivostoiminnan sivutuotteena eli sen valmistusprosessi ei ole mitenkään ekologinen. Paakkuuntuvan kissanhiekan voi jäteyhtiöiden mukaan lajitella biojäteastiaan, mutta sitä ei suositella laitettavaksi kotikompostoriin. Mikäli biojätteen erilliskeräystä ei ole, hävitetään bentoniittipohjainen kissanhiekka sekajätteen mukana. Muistathan että kissanhiekka ei koskaan kuulu viemäriin!

 

 

Paakkuuntumaton kissanhiekka

 

Perinteinen paakkuuntumaton kissanhiekka valmistetaan samasta materiaalista kuin paakkuuntuvakin ja se on hyvin imukykyistä. Ero tulee siis puhdistuksen osalta: paakkuuntuva kissanhiekka tulee vaihtaa useammin kokonaan uuteen, koska nestemäisiä jätöksiä ei voi tehokkaasti erotella puhtaasta aineksesta. Isot jätökset sen sijaan puhdistetaan laatikosta samalla tavalla lapiolla kuin paakkuuntuvastakin kissanhiekasta.

 

Silikaattinen kissanhiekka

 

Useimmat meistä tietävät silikaatin niistä pienistä pussukoista joita löytyy monien tekstiilien tai esim. laukkujen myyntipakkauksista. Käyttötarkoitus niissä on kosteuden poistaminen. Sama myös kissanhiekassa! Eli silikaattisen kissanhiekan etuja on että se imee erittäin paljon nestettä ja sitoo hyvin hajuja. Silikaattikissanhiekka on myös kevyempää ja pölisee vähemmän kuin mineraalipohjainen. Huonoina puolina silikaatissa on paakkuntumattomuus, joka tarkoittaa hankalampaa siivoamista. Uutena markkinoilla on tosin paakkuuntuvaa silikaattikissanhiekkaa, kannattaa tsekata! Silikaattikaan kissanhiekka on niin ikään maatumatonta, eli se täytyy hävittää sekajätteen mukana. Silikaattinen kissanhiekka on syötynä myrkyllistä, eli se ei välttämättä sovellu esim. pentukissoille hyvin tämän vuoksi.

 

Silikaatti on myös äänekästä: mikäli kissasi tykkää ruopia niin sen kyllä kuulee jos on silikaattihiekkaa laatikossa! Silikaattinen kissanhiekka on kalliimpaa kuin muut kissanhiekat. Jostakin syystä monet kissat eivät pidä silikaattisesta kissanhiekasta, joten jos olet miettimässä vaihtoa, niin hommaa ensin kokeilupakkaus. Monet nettikaupoista tarjoavat niitä!

 

Ekologiset kissanhiekat

 

Ekologiset kissanhiekat valmistetaan joko puu- tai kasvikuiduista. Ekologisia kissanhiekkoja saa sekä paakkuuntuvina että paakkuuntumattomina. Tällaiset kissanhiekat ovat varsin keyvitä ja siis helppoja kuljetuksen kannalta. Ekologiset kissanhiekat voi myös hävittää biojätteen mukana. Monissa tuotteissa plussana on myös vähempi pölyäminen kuin ns. perinteisissä kissanhiekoissa. Eksoottisempia ekologisia valmistusmateriaaleja ovat esimerkiksi maissi tai pähkinänkuorirouhe.

 

Kissanhiekoissa siis riittää valinnanvaraa! Se oman kissan (ja omistajan) suosikki löytyy kokeilemalla. Netissä on useita blogeja ja Facebookista kissaryhmiä joista löytyy vertailuja ja muiden kokemuksia. Kuningaskuluttaja-ohjelma on myös testannut kissanhiekkoja, ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of