Kissanhiekkalaatikko

…eli kissan vessa! Tärkeä juttu sekä kissalle että omistajalle! Kissan vessan pitäisi olla toimiva, helposti puhdistettavissa ja etenkin sellainen jossa se kissakaveri tykkää käydä tarpeillaan.

Hiekkalaatikon tulee ennen kaikkea olla tarpeeksi iso jotta kissa tykkää käydä siellä. Kissan pitää pystyä kääntymään siellä kunnolla ja pystyä kaivamaan ja ruopimaan hiekkaa. Jos laatikko on liian pieni niin voi käydä niin ettei kissa mielellään mene laatikkoon tarpeilleen.

Mikäli kissoja on taloudessa useampi niin kannattaa muistaa että ne saattavat hyvinkin haluta käyttää vessaa yhtäaikaa. Eripuran välttämiseksi kannattaa siis siinä tapauksessa hommata useampi laatikko.

Rapatessa roiskuu, niin myös kissojen vessassa silloin kun tarpeet pitää peittää. Hiekkaa voi lennellä silloin sinne tänne eikä kaikki välttämättä pysy laatikossa. Mikäli kissallasi on reippaammat otteet peittelyn suhteen kannattaa miettiä kannellista laatikkoa, silloin säästyy monelta turhalta ympäristön siivoamiselta. Tällaisen laatikon osalta on hyvä tarkistaa että etuluukku on irrotettava. Jotkut kissat eivät mielellään mene tarpeilleen suljetun luukun taakse. Kissa on saaliseläin ja haluaa nähdä minne se on menossa. Se myös haluaa pystyä tarkkailemaan ympäristöään käydessään tarpeillaan. Ja kun kissat ovat vielä tunnetusti herkkiä myös hajuille, voi joidenkin mielestä suljetun luukun takana tuoksahtaa liikaa jätöksille. Eli jos näyttää siltä että kissasi ei luukusta pidä niin sen poistamista voi ainakin kokeilla. Osassa kissanhiekkalaatikoista on myös aktiivihiilisuodattimet estämässä hajuhaittojen syntymistä. Mutta säännöllinen puhdistaminen on silti a ja o kissan hyvinvoinnin kannalta!

 

Puhdistaminen

 

Muistathan puhdistaa laatikkoon tehdyt jätökset vähintään kerran päivässä siihen tarkoitukseen varatulla lapiolla. Kissanhiekka on hyvä vaihtaa kokonaan uuteen viikon välein. Osassa kissan hiekkalaatikoissa on ritiläpohja joka helpottaa päivittäistä siivoamista.

Kissanhiekkalaatikon perusteelliseen puhdistamiseen ei pitäisi käyttää puhdistusaineita, ne voivat haista kissan nenään liian voimakkaalle, jolloin laatikon käyttö saattaa loppua.  Pahimmillaan puhdistusaineet voivat olla kissan terveydelle vaarallisia. Parhaiten laatikon pesu onnistuu kylpyammeessa tai suihkussa: laita hiekasta tyhjennetty laatikko ammeeseen ja täytä se kuumalla vedellä, anna liota kymmenisen minuuttia ja valuta vesi sitten pois. Huuhtele loput suihkulla tai mikäli laatikkoon on jäänyt vielä pinttynyttä likaa, käytä harjaa apuna. Kuivaa laatikko tarkoitukseen varatulla (vanhalla) pyyhkeellä ja täytä uudelleen kissanhiekalla.

 

Kissanhiekka

 

Oikeanlaisen kissanhiekan valinta on yllättävän tärkeä tekijä sekä kissan että omistajan kannalta. Valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen että hiekka on tarpeeksi paakkuuntuvaa ja hajuja neutralisoivaa. Muista levittää hiekkaa myös riittävän paksu kerros laatikon pohjalle. Mikäli vaihdat hiekkamerkistä toiseen, tee se asteittain; kissat ovat tapojensa orjia ja osa on hyvinkin herkkiä hotelli helpotuksessa tapahtuville muutoksille! Huomaa myös että puhdistukseen käytettävä lapio on tarpeen olla kissanhiekan rakeellisuuden mukainen: hienommalle hiekalle pienemmät välit, rakeisemmalle isommat.

 

Sijoitus

 

Kissan hiekkalaatikon sijoittaminen on samoin tärkeä juttu. On hyvä valita rauhallinen paikka kaukana kodin kulkuväylistä ja oviaukoista, kodinkoneista… Kissan pitää voida vetäytyä rauhassa tarpeilleen. Huoneiden nurkat, huonekalujen taakse jäävät suojaisat koloset ovat usein mukavan rauhallisia paikkoja. Mutta minne ikinä vessan sijoitatkin, muista että sen on oltava mahdollisimman kaukana kissan pedistä ja ruokailupaikasta!

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of