Koiralle takki

Syksy ja viileät ilmat ovat täällä taas! Osa koirista pärjää koko kylmän kauden varsin hyvin omalla turkillaan, mutta joillekin karvakorvista täytyy hommata apua kaupan tiskiltä. Ja valikoimaahan riittää! Mistä aloittaa?

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä takin käyttötarkoitusta. Minkälaiselle koiralle takki tulee: nuori / vanha, aktiivinen liikkuja vai hitaampi tarkkailija, ihan työkoira vai kenties jostakin sairaudesta tai leikkauksesta toipuva? Tarvitseeko takin olla sateenpitävä? Riittääkö pelkästään sadetakki, vai pitäisikö olla vuori myös? Tarvitaanko paksumpi vuori koville pakkasilmoille? Pitääkö suojata myös niskaa ja / tai sääriä? Tuleeko takki aktiivisen lenkkeilyn jälkeen päälle laitettavaksi? Lämmittämään talvisella automatkalla mukana olevaa koiraa?

Nykyisellään koirienkin takit on usein valmistettu goretexista ja fleecestä. Neuletakkeja tehdään mm. akryylista.  Täysvillainen takkeja saa myös, sellainen on hyvä lenkin päätteeksi lämmikkeeksi tai passiivisempaan oleiluun.

Takkeja katsellessa kannattaa kiinnittää huomioita tietysti laatuun: kuinka ompeleet on tehty ja viimeistelty, minkälaiset kiinnityshihnat ovat, vaikuttaako kestävältä? Oma kokemukseni on että monesti etenkin takajalkojen kuminauhakiinnikkeet ovat ne jotka hajoavat ensimmäisenä… Jos etsit takkia erityisen kylmänaralle koiralle tai ihan vaan rapakelille niin tarkista kuinka takin vatsakappale on tehty, tai onko sitä ylipäätään? Entä kuinka monesta paikasta takkia voi säätää? Löytyykö heijastimia?

Entä sitten pesu, onnistuuko helpohkosti kotikoneessa? Kaikkihan tietävät että se pesukone on kuitenkin täynnä karvoja koiran varusteiden pesun jälkeen, mutta elämää helpottaa kuitenkin että sen takin voi tarvittaessa pestä itse….

Sitten kannattaa kaivaa mittanauha esille ja mitata se paras kaveri: selän pituus, rinnan leveys, säkäkorkeus ja kaulan ympärys. Eri merkkien koot voivat toki vaihdella, joten netistä ostaessasi tsekkaa merkin kokotaulukko ja kannattaa lukea myös muiden asiakkaiden kommentteja.

Itse omistan ISON koiran ja takkiostoksilla aina kyllä hinnat huokailuttaa: näen ihanan takin ja katson „alkaen“ hintaa, jee, edulliselta näyttää, ja sitten kun klikkaan sen sopivan koon niin hinta tuntuu kipuavan taivaisiin. Mutta onneksi hyviä takkeja saa myös käytettyinä, joten kannattaa tsekata oman rodun Facebook-ryhmät & muut kirppikset!  Ja tietysti sen takin voi myös tehdä itse! Joko ompelemalla aivan alusta lähtien tai sitten esimerkiksi tuunaamalla vanhoista villapaidoista!

Osa koirista arastelee takin päälle laittamista ensimmäisillä kerroilla (omani jähmettyi suolapatsaaksi), joten muistathan kokeilla takkia rauhallisessa paikassa, ilman kiirettä.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of