Koirankoppi

Koira joka oleskelee pihalla tarvitsee koirankopin voidakseen tarvittaessa mennä sen suojiin lepäilemään ja ollakseen suojassa sään sateelta ja tuulelta (ja lumelta!). Moni koira myös tykkää seisoskella kopin katolla ja tarkkailla sieltä käsin mailman menoa. Koirankoppeja on saatavana monenlaisia. Alla on listattu asioita joita on hyvä ottaa huomioon koppia valitessa. Kaikkein tärkein kriteeri koirankopille on kuitenkin että koirasi viihtyy siellä!

Koirankopin koko

Koirankopin koko riippuu pitkälti siitä minkäkokoinen koirasi on. Kopissa tulee olla riittävästi tilaa koiran seisoa, maata ja liikuskella siellä mukavasti. Joten ennen kuin lähdet ostamaan tai ryhdyt rakentamaan koirankoppia, ota mittanauha käteen ja ota koiraltasi ainakin seuraavat mitat: pituus ja leveys makuulla, seisoen ja istumassa.

Jos koirasi on esim. makuulla 80 cm pitkä, pitäisi koirankopin pituuden olla vähintään 30 cm tätä enemmän, mielellään tietenkin enemmänkin. Jotta ilmanvaihto toimisi hyvin tulisi kopilla olla myös tarpeeksi korkeutta. Vaikka Suomen kesä on lyhyt niin meilläkin on hellepäiviä jolloin hyvä ilmanvaihto on perin tarpeellinen viileyden takaamiseksi. Ikkuna on mukava valoa ja viihtyvyyttä tuova lisä koirankoppiin.

Koirankopin materiaali

Perinteisesti koirankoppi on rakennettu puusta. Puumateriaalin tulee olla kyllästettyä, koiraystävällisellä myrkyttömällä aineella tietysti, esimerkiksi puuöljyllä. Suomen olosuhtehteisiin sopii myös huoltovapaampi muovista valmistettu koirankoppi. Esimerkiksi kotimainen Jämpti valmistaa suuren suosion saaneita lämpöeristettyjä koirankoppeja uv-suojatusta polyeteenistä. Tällainen koirankoppi on erittäin huoltovapaa; se ei lahoa eikä sitä tarvitse maalata.

Katon on hyvä olla karheapintainen jotta koiran tassut eivät luista. Muistathan tarkastaa kopin etäisyyden aidasta (ja aidan korkeuden!) ettei käy niin että kopin katolla vahtia pitävä koira päättää ottaa ottaa kunnon loikalla tassut alleen…  Räystään pitäisi olla oviaukon kohdalla tarpeeksi leveä, jotta vesi ja lumi eivät pääse satamaan sisälle. Oviaukkoon voi myös laittaa oviluukun tai esimerkiksi huovan lisäsuojaksi.

Eristäminen / lämmitys

Suomen olosuhteissa koirankopin hyvä eristys on koiran mukavuuden kannalta tärkeää. On olemassa myös erillisiä lämmityslaitteita koirankoppiin. Tällaista valittaessa on paloturvallisuuden huomioinen ensiarvosen tärkeää! Lämmitin kannattaa kiinnittää seinään tai kattoon. Muistathan laittaa sähköjohdot piiloon ettei vihmerinkään karvakorva pääse niihin käsiksi! Osassa myytävistä koirankopeista on patterilämmittimelle valmis läpivienti.

Pehmuste, kuivike ja koirankopin siivoaminen

Monet nettikaupat myyvät esimerkiksi mänty- tai kuusipuukuidusta tehtyä pehmikettä joka pitää kopin kuivana ja raikkaana. Tällainen pehmike toimii myös lisäeristeenä ja lämmikkeenä kylmällä ilmalla, eikä se kulkeudu kovinkaan helposti koiran mukana ulos.

Vaihtoehtoisesti kuivikkeena voi myös käyttää heinää tai olkea. Osa koirista on sen verran aktiivisia että tahtovat kannella kuivikkeet ulos, tällöin voi myös miettiä maton tai huovan kiinnittämistä lattialle.

Mitä tahansa kuiviketta käytätkään, muistathan puhdistaa koirankopin säännöllisesti! Tämä on tärkeää jo hygienasyistä. Eikä yksikään koira ei viihdy likaisessa kopissa!

Esimerkiksi suomalaisen Jämpti-tuotemerkin koirankopit on varustettu yhdeltä laidalta saranoilla, jolloin puhdistaminen on todella helppoa kun voit nostaa kopin kenolleen siivouksen ajaksi.

Koirankoppi nettikaupasta?

Koirankoppi on kätevä tilata nettikaupasta. Voit tutustua kotona rauhassa eri vaihtoehtoihin ja tuotteen saat toimitettuna kotiovellesi.

Muistathan tarkastaa toimitusehdot koirankopin osalta, joissakin nettikaupoissa ne voivat erota muiden tuotteiden toimitusehdoista suuren pakkauskokonsa vuoksi. Toisaalta taas esimerkiksi Koiravaruste.fi tarjoaa koirankopeille ilmaisen toimituksen!

 

Keskustelua koirankopeista löydät mm. Ajokoirajärjestön sivuilta www.ajokoirajarjesto.info.

9.5 Total Score

User Rating: 5 (1 votes)

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of