Koiratarhat ja -aitaukset

Koira-aitaukseen saa helposti uppoamaan ison tukun rahaa ja jälkikäteen tehdyt korjaukset ovat monesti aikaa vieviä & hankalia (+ kalliita) toteuttaa.

Kannattaa siis panostaa suunnitteluun ja tehdä kerralla kunnollinen aitaus jossa koira viihtyy ja jossa se voi oleskella turvallisesti.

Kokosimme tähän artikkeliin joitakin asioita joita kannattaa ottaa huomioon aitausta suunnitellessa. Ja keskitymme nyt nimenomaan ulkona olevaan koira-aitauksiin; pentuaitauksista ja koiraporteista sisätiloihin puhutaan enemmän toisessa artikkelissa.

Minkälaiseen käyttöön?

Aivan ensimmäiseksi koira-aitauksen suunnittelua aloitettaessa tulisi miettiä minkälaiseen käyttöön se tulee. Haluatko vain aidan tonttisi ympärille jotta voit oleskella yhdessä koirasi kanssa ulkona ilman pelkoa siitä että se lähtee pihalta jonnekin? Vai oleskelisiko koirasi (tai koirat) tarhassa itsekseen useamman tunnin päivässä? Onko sinulla kenties sen rotuinen koira joka tykkää olla koko ajan ulkoilmassa, myös talvipakkasilla? Vai tarvitsetko metsästyskoirallesi todella tukevan aitauksen ilman pelkoa siitä että se kaivaa tiensä ulos ensimmäisen jäniksen juostua tarhan ohi?

Paras sijainti koiratarhalle?

Kaikkein helpointa koiratarhan tekeminen on tasaiselle maalle. Koiratarhan pohjan tulee olla myös kuiva, eli mikäli maaperä on jatkuvasti märkä, tulee se salaojittaa. Toki jos talo sattuu olemaan rakennettu rinnetontille, saa koiratarhan rakennettua myös sellaiselle. Tällöin tulee kiinnittää erityistä huomiota aitamateriaaliin, elementeistä rakennettu metalliaita lienee yksi “helpoimmista” ratkaisuista, sellaisen saa ns. porrastamalla rinteeseen elementeittäin.

Muistathan että koirat tykkäävät kaivella kuoppia ja myös tarhassa niillä tulisi olla mahdollisuus tähän. Aivan aidanvierusta kannattaa toki suojata siltä varalta että koira haluaisi kaivaa tiensä ulos aitauksesta…  Tämän voi tehdä mm. laittamalla isompaa soramursketta aidanvierustalle, myös syvyyssuunnassa. Taikka sitten esim. laatoittamalla aidanvierustan.

Suunnitteluvaiheessa kannattaa myös tarkastaa maaperän laatu, ettei esim. kovin kivikkoisesta maaperästä tule ikäviä yllätyksiä sitten rakennusvaiheessa.

Kuinka suuri aitaus, kuinka korkea aita?

Koiratarhan koko riippuu koiran / koirien koosta ja lukumäärästä. Mikäli sinulla on alle 10 kilogramma painava koira, riittää noin kuuden neliömetrin aitaus. Yhdelle yli 40 kg painavalle koiralle tilaa tulee olla jo vähintään 15 m2. Useampi koira vaatii tietenkin isomman aitauksen. Eläinsuojeluasetus määrää aitauksen vähimmäiskoon, löydät tarkan taulukon täältä.  Ja tietenkin mikäli aitauksessa pidetään eri kokoisia koiria, kokovaatimus määräytyy aina sen suuremman mukaan.

koira-aitaus

Aidan korkeus riippuu myös koiran koosta ja tarhan käyttötarkoituksesta. Mikäli haluat olla rauhallisilla mielin kun koirasi on itsekseen tarhassa, kannattaa panostaa myös aidan korkeuteen.

Aidan tarkoitus ei ole pelkästään pitää koira tarhassa sisällä vaan sen tulee myös suojata koiraa ulkoisia uhkia vastaan. Elämässä sattuu ja tapahtuu –myös koiria voidaan yrittää varastaa aitauksista tai tehdä niille ilkivaltaa. Turvallisuuden vuoksi portissa on hyvä olla lukko ettei sitä saa kukaan vieras auki ja myös aidan liitokset tulee olla siten tehdyt ettei niitä saa helposti avattua.

Syrjäisimmillä seuduilla asuvien on hyvä ottaa huomioon myös villieläimet, eli aidan tulisi suojata koiraa myös sellaisten hyökkäyksiltä.

Muistathan myös korkeutta miettiessä että talvella lumikinokset voivat nousta hyvinkin korkeiksi ja madaltavat siten aitaa! Myös koirankoppi on sijoitettava niin ettei sen katolta pääse hyppäämään aidan yli.

Pääseekö koira sisätiloihin?

Yleensä sellaisissa tarhoissa joissa koirat oleskelevat useamman tunnin päivässä on koirankoppi tai koiralla on esim. pääsy autotallin yhteyteen rakennettuun lämpimään / kuivaan tilaan. Muistathan myös että kesäkuumilla koiralla on oltava mahdollisuus päästä viileään ja varjoisaan paikkaan lepäilemään.

Minkälaisesta materiaalista koiratarha?

Nykyisin helpointa on rakentaa koiratarha huoltovapaista metallisista tarhaelementeistä. Toki puinen aitakin toimii, sellaista tehtäessä tulee vain tarkistaa ettei käytä kyllästeenä sellaista materiaalia josta koira voisi saada myrkytyksen. Puuaitaa täytyy myös huoltaa useammin kuin metallista.

Tarkastathan säännöllisesti aidan kunnon mahdollisten rikkoutumien varalta. Esimerkiksi aitaverkon katkennut metallilanka voi aiheuttaa pahaa jälkeä mikäli koira sattuu itsensä siihen loukkaamaan.

Muistathan myös huolehtia riittävästä valaistuksesta koiratarhassa.

Juoma- / ruoka-astia

Juoma- ja ruoka-astioiden tulee olla tarhassa sijoitettu niin, että koira pääsee juomaan ja syömään helposti. Toisaalta taas etenkin juoma-astian ollessa kyseessä tulee varmistaa että koira ei saa sitä kaadettua. Ja talvella tietenkin juoma- ja ruoka-astioiden tulee olla lämpimässä tilassa. Kannattaa harkita myös juoma-automaattia, esimerkiksi PetSafe –tuotemerkki valmistaa juoma- ja ruokinta-automaatteja.

9.5 Total Score
Oliko artikkelista sinulle hyötyä?

User Rating: 4 (1 votes)

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of