Punkit, punkit –nuo lemmikkien jokakesäiset viheliäiset seuralaiset

Kesä ja kärpäset ovat täällä taas –ja punkit eli puutiaiset! Ei liene yhtään koiran- / kissanomistajaa joka ei olisi poistanut lemmikistään ainakin muutaman punkin kesässä. Leudontuneet talvet ovat edesauttaneet puutiaisen leviämistä Suomessa ja etenkin rannikkoalueilla ne ovat suoranainen riesa. Ja koska punkit tarttuvat lemmikkeihin helpommin kuin ihmiseen niin lemmikinomistajilla on myös suurempi riski saada näitä salamatkustajia omalle iholleen. Ja tautiriski kasvaa siinä samalla.

 

Punkkien levittämät taudit

 

Yksi punkki voi olla sekä TBE-viruksen että borreliabakteerin kantaja. Borrelioosi on näistä kahdesta yleisempi tauti, mutta harvinaisempi, TBE-viruksen aiheuttama puutaisaivokuume voi olla joissakin tapauksissa hyvin vakava tauti.

Puutaisaivokuumetta vastaan on olemassa ihmisille rokote. Se ei kuitenkaan suojaa borrelioosia vastaan.

Punkit levittävät myös anaplasmoosi-infektiotautia.

 

Kuinka välttää / estolääkkeet

 

Tehokas välttämiskonsti koirien kohdalla on turkin kunnollinen harjaaminen ja siinä samalla punkkitarkastuksen tekeminen lenkkien jälkeen. Mutta jos sitä sattuu viettämään kesälomansa vaikkapa mökillä jossa lemmikit ovat enemmän tai vähemmän koko ajan pihalla niin pelkkä harjaus on ehkä hieman työläs konsti.

Markkinoilla on myös useita estolääkkeitä. Tällaiset lääkkeet joko estävät punkin tarttumisen lemmikkiin tai vaihtoehtoisesti tappavat jo kiinnittyneen punkin tämän saatua tarpeeksi lääkettä joko turkista tai iholta tai verestä imemällä. Esimerkiksi punkkipannat ja ulkoisesti käytettävät liuokset toimivat tällä periaatteella. Osalle koirista tällaiset estolääkkeet voivat aiheuttaa ihoreaktioita, esim. karvan lähtöä. Ja ainetta voi tietenkin siirtyä pieniä määriä koiran turkista ihmiseen, koiraa rapsutellessa tms. Eli jos perheessä on pieniä lapsia niin kannattaa miettiä myös muita vaihtoehtoja, kuten tablettimuotoista estolääkitystä.

Koirille on olemassa myös punkkirokote borrelioosia vastaan (Trilyme). Toisin kuin ihmisille, koirille ei ole rokotetta puutiaisaivokuumetta (TBE) vastaan!

Muistathan myös että kissoille tulee käyttää eri punkinestolääkitystä kuin koiralle. Mikäli olet epävarma niin kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi tai apteekista; farmaseutit osaavat auttaa näissäkin kysymyksissä!

 

Kuinka päästä eroon

 

Kun sitä sitten löytää koiralta tai kissalta (tai itseltään) jo kiinnittyneen punkin, kuinka päästä siitä eroon? Punkkipihdit kannattaa olla ensiapukaapissa valmiina! Ne saa hyvin asetettua punkin „juureen“ kiinni ja suoraan tasaisesti vetämällä punkki tulee yleensä kokonaisena pois. Mikäli pihtejä ei satu olemaan lähettyvillä niin omin sormin poistaminenkin onnistuu, tärkeää on vain ottaa punkista mahdollisimman läheltä kiinnittymiskohtaa kiinni ja muistaa ettei purista punkkia sen vartalosta. Muuten voi käydä niin että punkki poksahtaa tai sitten tyhjentää sisältönsä lemmikkiin.

 

Lisää tietoa

 

Koiranomistajille hyvät sivut ovat www.koiratpunkkejavastaan.fi. Kattavaa tietoa niin sairauksista kuin punkkien häätövalmisteiden oikeaoppisesta käyttämisestä!

 

Punkkiklinikan sivuilta www.punkkiklinikka.fi saa kattavasti tietoa puutiaisista ja kaikesta niihin liittyvästä, ihmisten kannalta. Sivuilta löytyy myös muutama hyvä infovideo punkin poistamisesta ja siitä kuinka punkki kiinnittyy, eli hyödyllistä tietoa myös lemmikin omistajalle!

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of